Bijele sorte
Cabernet franc
Cabernet franc potječe iz francuskog Bordeauxa. Roditelj je druge dvije sorte iz velike bordoške trojke - cabernet sauvignona i merlota. Boja mu je nešto svjetlija nego merlotu i cabernet sauvignonu, a ima i nježnije tanine, pa ne treba tako dugo sazrijevati kao cabernet sauvignon. Cabernet Franc daje mirisno, harmonično i kompleksno rubin-crveno vino, bogato ekstraktom te umjerenom količinom alkohola. Jedinstveni okus paprike i crnog papra ga izdvaja od svih ostalih grožđa crvenog vina u njegovoj obitelji.
Vina Cabernet francCabernet franc

Arome
Posluživanje
Boje
crvena
Cabernet sauvignon
Izvorno francuska sorta cabernet sauvignon nastala je spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijelog. U naša vinogorja prenijeta je u vrijeme prve obnove vinograda, točnije oko 1880. Vino je jake boje, primjerenog alkohola, a okus izuzetno kompleksan, pun koncentriranih aroma, suh i harmoničan. Izraženije je svježine s jakim taninima zbog kojih odlično stari i dobro podnosi odležavanje u hrastovim bačvama. Mnogi ga smatraju kraljem crvenih vina što mnogočime i opravdava.
Vina Cabernet sauvignonCabernet sauvignon

Arome
Posluživanje
Boje
crvena
Chardonnay
Chardonnay je sorta bijelog grožđa koja svoje porijeklo vuče iz Francuske, a nastao je još u doba Rimljana križanjem Pinot crnoga i Beline starohrvatske sorte grožđa. Zbog svoje prilagodljivosti, pripada grupi najrasprostranjenijih bijelih sorti grožđa koje se uzgaja u svim vinskim regijama svijeta. Grožđe chardonnay dovoljno je podatno da svoj okus dobiva iz terroira i procesa vinifikacije što vinarima omogućuje stvaranje vlastitog jedinstvenog stila vina. U našoj regiji, Chardonnay teži ozbiljnijem vinu, s visokim udjelom alkohola, maslačnog karaktera i zrelim voćnim aromama. Ujedno može izvrsno sazrijevati u hrastovim bačvama, a proizvedeno po sur lie tehnologiji, vino postiže iznimno visoku kvalitetu.
Vina ChardonnayChardonnay

Arome
Posluživanje
Boje
žuta
žuta
Frankovka
Najrasprostranjenije je crveno vino Slavonije i hrvatskog Podunavlja koje sve više vinara nudi isključivo u vrhunskim izvedbama. Frankovka je potomak beline starohrvatske i najvjerojatnije rijetke sorte silvanca crnog. Vino je prepoznatljive crvene boje poput rubina. Mlada vina frankovke su ugodnih kiselina i svježa, a odležavanjem postaju elegantna, s finim taninima, punoga i skladnoga okusa. Dobro prati jela od crvenoga mesa, patke, divljači – može se piti uz sve dijelove kompleksnoga objeda, od kobasica i domaćih narezaka, preko mesa do deserta.
Vina FrankovkaFrankovka

Arome
Posluživanje
Boje
crvena
Graševina
Graševina je vinska sorta pogodna za oblikovanje vrhunskih vina, a s 25% ukupnih površina uvjerljivo je najrasprostranjenija u Hrvatskoj.
Graševina daje vina u svim stilovima – od svježih mladih vina i pjenušaca, preko odležanih, maceriranih, pa sve do najzahtjevnijih predikatnih izbornih i ledenih berbi.
Graševina

Arome
Posluživanje
Boje
žuta
žuta
žuta
žuta
Merlot
Francuska sorta čiji je polubrat cabernet sauvignon druga je najviše zasađena sorta u cijelom svijetu. Najraniji zapis o postojanju Merlotu datira iz 1784 godine a nastao je u regiji Bordeaux. Naziv dolazi od riječi merle, po ptici kos koja počne prvo zobati upravo bobice te sorte. Vina sorte Merlot poznata su po tome što su elegantna i zrela, bogata alkoholom i kiselinama te finih aroma. Ravnomjerna svježina i meki tanini daje vinu bogat okus uz kremoznu teksturu.
Vina MerlotMerlot

Arome
Posluživanje
Boje
crvena
Pinot bijeli
Francuska je sorta podrijetlom iz Burgundije, nastala mutacijom crnog pinota. Pinot bijeli nakupi dosta šećera, pa su vina iz takva grožđa srednje do jako alkoholna, a ponekad i s ostatkom neprevrela šećera. Daje svježa i skladna vina, karakteristične ugodne arome i bukea, primjereno kiselkasta i rano sazrela za potrošnju. Starenjem dobiva zlatnu boju i fini miris i aromu što ga svrstava među najveća vina. Prerađen kao pjenušavo vino samo ili sa Chardonnay i drugim Pinotima daje proizvod najviše kvalitete.
Vina Pinot bijeliPinot bijeli

Arome
Posluživanje
Boje
žuta
Pinot crni
Pinot crni jedna je od najstarijih sorata vinove loze na svijetu gdje prvi pisani spomen datira iz 1375. godine. Daje jedna od najelegantnijih vina svijeta, rubin crvene boje, lakšeg tijela i vrlo privlačnog mirisa. Za vinare je njegova proizvodnja vrlo zahtjevna te iziskuje mnogo truda i znanja kako u vinogradu, tako i u podrumu. Zbog svoje popularnosti i poteškoća u uzgoju, jedno je od najskupljih svjetskih vina.
Vina Pinot crniPinot crni

Arome
Posluživanje
Boje
crvena
Pinot sivi
Ovaj je sorta podrijetlom iz francuske Burgundije i još je jedna od mutacija pinota crnoga. Danas se uzgaja u mnogim vinskim regijama svijeta. Naziv sivi dočarava bobice grožđa koje su pokrivene tankim filmom sive boje. Raspon stilova je jako velik - od pjenušaca i svježih vina pa sve do maceriranih i odležanih varijacija. Raskošnog je, finog i sortnog mirisa i istovremeno suhog okusa. Kožica bobica je tanka i podložna botritisu, te se pinota sivog rade vrsna botritisna vina.
Vina Pinot siviPinot sivi

Arome
Posluživanje
Boje
žuta
žuta
Ranjski rizling
Rajnski rizling je jedna od omiljenijih sorti vinoljubaca pa ga često nazivaju kraljem bijelih vina i najplemenitijom bijelom sortom na svijetu. Daje vina različitih stilova: od svježih jednogodišnjih, odležanih pa do odležanih, suhih, slađih i slatkih, maceriranih i pjenušavih. Specifičnost rajnskog rizlinga je što sačuva eleganciju i svježinu kao glavnu odliku, u gastronomiji iznimno cijenjenu jer pokriva širok raspon jela baziranih na ili lakšoj ili pak masnijoj hrani. Osim toga, vino rajnskog rizlinga se može čuvati godinama jer razvije specifičan i vrlo cijenjen bogat, a uravnotežen i rafiniran bouquet.
Vina Ranjski rizlingRanjski rizling

Arome
Posluživanje
Boje
žuta
žuta
žuta
Sauvignon bijeli
Vino Sauvignona je elegantno, dopadljivo i najprodavanije svježe vino na svijetu. Vjerojatno je porijeklom iz Francuske gdje mu je nastalo i ime: od riječi sauvage što znači divljak i vigne što znači vino. Sauvignon je intenzivno i aromatično vino, ali ujedno elegantno. Poznato je po svojoj svježini i osvježavajućem okusu, po visokoj razini kiselosti te malom udjelu šećera. Ono što ga čini jedinstvenim u odnosu na ostala bijela vina jesu njegove pikantno arome i prepoznatljiv herbalni ton, koji podsjeća na trave i koprivu. Iako ga mnogi vole kao mlado i osvježavajuće vino, sauvignon vrlo dobro putuje kroz vrijeme.
Vina Sauvignon bijeliSauvignon bijeli

Arome
Posluživanje
Boje
žuta
žuta
Syrah
Vina proizvedena od francuske sorte Syraha vrlo su koncentrirana s punoćom okusa, izraženih mirisnih nota te snažne i bogate strukture. Vino je suho, neprozirno, živahne kiselosti, umjerene do visoke razine alkohola i čvrstih tanina. Kompleksnost i strukturu ovog vina potvrđuje činjenica da se neka od najvećih vina današnjice proizvode od sorte Syrah ili je ista sastavni dio velikih vinskih kupaža.
Vina SyrahSyrah

Arome
Posluživanje
Boje
crvena
Traminac
Traminac je izrazito zavodljivo vino, jedinstvenog mirisa i okusa. Radi se o vrloj staroj sorti koja za koju se pretpostavlja da je postojala još u starorimsko doba, a ime traminac se prvi puta spominje 1546. Iločki je traminac 1953. godine postao službeno vino na krunidbi britanske kraljice Elizabete te je rado viđen gost kraljevskih događanja. Crveni traminac je prepoznatljiv po karakterističnoj boji svojih bobica i daje zlatnožuta i srednje jaka vina koja pripadaju polusuhim i poluslatkim vinima. Mirisni traminac od kojeg nastaje vino s intenzivnom aromom ruža i pripada kategoriji poluslatkih i slatkih vina.
Vina TraminacTraminac

Arome
Posluživanje
Boje
žuta
Zeleni silvanac
Silvanac zeleni je vinska sorta grožđa podrijetlom je s područja Srednje Europe, a ime mu potječe od latinskog silva („šuma“). Zeleni silvanac je među najranije dozrijevajućim sortama grožđa, a najtraženiji je kao mlado i svježe vino. Silvanac zeleni je baršunasto vino, glatko na nepcu i svilenkastog završetka. Tijelo mu je elegantno i odmjereno, umjereno intenzivnih aroma, umjerenih alkohola, te ugodne kiselosti i skladne mineralnosti.
Vina Zeleni silvanacZeleni silvanac

Arome
Posluživanje
Boje
žuta
Zweigelt
Zweigelt je crvena sorta koju je napravio Fritz Zweigelt 1922. godine križanjem frankovke i st. laurent-a. Vino je prepoznatljivo, posebnog mirisa, s mekanim taninima i niskog sadržaja kiseline. To je sorta vrlo visokih mogućnosti koja daje vina srednje intenzivne boje i ugodnog voćnog karaktera. Spektar stila vina kreće se od verzije mladog vina do snažnih vina koja su odležavala u drvenim bačvama kao i na kvascima koji ga oplemenjuju.
Vina ZweigeltZweigelt

Arome
Posluživanje
Boje
crvena