DAY 1 — Feričanci & Orahovica
Prvi dan Graševina Masterclass Days započeo je u Feričancima, u ambijentu koji vrlo brzo podsjeti zašto su Slavonija i hrvatsko Podunavlje regija u kojoj vino nije industrija nego kultura. Posjet vinariji Enosophia poslužio je kao uvod u ritam dana prije glavnog orkestriranja znanja, terroira i čaša.
U Kuriji Mihalović održana je Masterclass radionica „Crna vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja“ pod vodstvom Georga Schweitzera, a potom se događaj preselio na otvoreno: položaj Jezerac u Orahovici postao je kulisa radionice posvećene bijelim sortama — Sauvignonima i Traminicima Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koju je vodila enologinja i edukatorica Irena Lučić. Sklad vinograda, temperature i čaša podsjetio je koliko je terroir odmah čitljiv kad ga piješ na mjestu na kojem nastaje.
Dan je zaključen u Feričancima posjetom izložbi Vinorella.



Fotografije: STUDIO Narrative
DAY 2 — Osijek, Zmajevac & Lug
Drugi dan otvoren je u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Konferencijom GO Osijek koju su zajednički organizirali Graševina Croatica, HAPIH i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije uz podršku županije i Grada Osijeka. Prvi panel „Kap koja prelijeva čašu“ okupio je Tomislava Panenića, Dragana Kovačevića, Željka Nevena Bremeca i Vjekoslava Stojišića te otvorio pitanja kretanja cijena vina na tržištu te ostalih pitanja i aktulanosti vinskoga sektora koja su posebno ove godine bila u centru pozornosti javnosti i medija. Drugi panel „Kap koja ulijeva povjerenje“ sa Zoltánom Győrffyjem, Goranom Riheljom, Mislavom Matišićem i Irenom Lučić, bavio se upravo onim što je regionalno vinarstvo počelo graditi: reputaciju koju prepoznaje međunarodna scena.

Nakon Konferencije GO Osijek, uslijedio je posjet vinariji Zlatno Brdo, a popodne je bilo rezervirano za Kneževe Vinograde i Graševina Grand Masterclass u podrumu Vina Belje, pod vodstvom Ivana Barbića, Master of Wine. Rijetko koji događaj u regiji okuplja taj intenzitet znanja i referentnosti u jednoj prostoriji; ovo je bio trenutak u kojem je graševina dobila dodatnu potvrdu onoga što svakodnevno i pokazuje u čaši.

Dan završava u Lugu, na Graševina TastEat događaju: prezentacija vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja koji su u 2025. osvojili zlatne medalje i 90+ bodova, uz kulinarsko-vinsku radionicu chefova Steve Karapandže i Željka Nevena Bremeca, sommeliera Darka Lugarića i baranjskih majstora delicija.

Fotografije: STUDIO Narrative
DAY 3 — Ilok
Treći dan održan je u Iloku u vinariji Papak, s radionicom „Različitosti terroira Slavonije i hrvatskog Podunavlja“ koju je vodio Željko Garmaz. U kontekstu prethodna dva dana, ova radionica djelovala je kao uredna točka na već ispisanoj rečenici: demonstracija koliko je raznolikost ove regije njezina najveća snaga i zašto graševina ostaje njezin najpouzdaniji jezik.

Fotografije: Invision Studio