Uživajte u vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja

Slavonija i hrvatsko Podunavlje proizvodi 48% hrvatskog vina, nudeći nevjerojatno raznolik izbor visokokvalitetnih sorti i stilova.

Izvanredna sinergija klime, krajolika i tla određuje da su vina, koja se uzgajaju u regiji, i sofisticirana i uzbudljiva. Imaju prepoznatljive jedinstvene voćne i cvjetne arome i elegantno uravnoteženu kiselost, s čistoćom i intenzitetom okusa koji su regiji priskrbili reputaciju vrhunske vinske regije.

Bijelim sortama suvereno vlada graševina, najvažnija vrhunska sorta Hrvatske koja Slavoniju i hrvatsko Podunavlje čini prepoznatljivima na vinskoj karti. Graševina je najvažnija ne samo po zastupljenosti od 40 posto proizvodnje hrvatskih vina, već i po kvaliteti što se vidi po cijeloj lepezi izvrsnih vina od pjenušavih, redovnih berbi, kasnih berbi sve do predikatnih izbornih i ledenih berbi.

Vodeći europski i hrvatski traminci, omiljeni među vinskim stručnjacima i širom publikom, također dolaze iz ove regije. Iločki traminac je uvršten među vina koja se poslužuju na engleskom kraljevskom dvoru te je poslužen na svečanosti krunidbe engleske kraljice Elizabete II.

Slavonija i hrvatsko Podunavlje se, osim bijelim vinima, može podičiti bogatom ponudom vrhunskih crnih vina poput frankovke, cabernet sauvignona, sauvignon franca i merlota.

Kakve god bile preferencije vinoljubaca, sigurni smo da će Slavonija i hrvatsko Podunavlje imati vino za njihove nepce.