Vino i hrana

ŠTRUKLI

Štrukli pripremljeni od vučenog tijesta i punjeni nadjevom od svježeg sira jedna su od najpoznatijih delicija Hrvatskog zagorja, a postali su često jela većine kućanstava Hrvatske. Mogu se pripremiti kao kuhani ili pečeni, slatki ili slani. Poslužuju se najčešće kao predjelo, ali isto tako ukusni mogu biti kao juha, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo. Zapečeno ili kuhana tjestenina napunjena svježim sirom blage slanosti s kiselkastom notom odlično se nadopunjuje i razvija s vinima izraženije kiselosti kao što je sauvignon bijeli ili mlada graševina. Uz slatku varijantu štrukli najbolje će uživati ljubitelji desertnih vina gdje preporučujemo graševine izbornih berbi.  

Kulen/kulin

Kulen ili kulin najprestižniji je i najcjenjeniji kobasičarski proizvod u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Izvornoi je hrvatski suhomesnati proizvod nastao sušenjem na dimu svinjskog crijeva koje je nadjeveno smjesom začina i fino isjeckanog ili mljevenog odabranog mesa svinje posebno uzgojene za izradu kulena. Ovaj proizvod zbog načina proizvodnje i pripreme te samog područja na kojem je njegova proizvodnja proglašen proizvodom iznimne važnosti za regiju Slavonije i Baranje kao proizvod koji je obilježio svojim postojanjem povijest, tradiciju i kulturu življenja tog područja. Slavonski i Baranjski kulen zaštićeni su hrvatski autohtoni proizvodi. Kada se meso nadjeva u uža crijeva, onda se kulen naziva kulenovom sekom.