DUNAV WINE FESTIVAL 2025. Preuzmi sve

Nova vinska iskustva
„Ovakvim spojem s egzotičnom kuhinjom nadilazimo očekivanja i otvaramo prostor za nova vinska iskustva. Ova neobična kombinacija potvrdila je da imamo vina svjetskog glasa, a drugo izdanje našeg festivala pokazalo je kako eno-gastro ponuda može izgledati kad se spoje kreativnost, lokalna izvrsnost i globalni trendovi“, istaknuo je Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice, regionalne organizacije vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koja je uz Turističku zajednicu Vukovarsko-srijemske županije organizator Dunav Wine Festivala. Atmosferu su dodatno podignuli DJ AndyBoy i umjetnička skupina Twin Flame s vatrenim performansom koji je obasjao nebo iznad ljetnikovca.

Usmjereni prema održivom turizmu
„Događaji poput drugog izdanja Dunav Wine Festivala oživljavaju našu toplu lokalnu priču, dajući joj svjetski kontekst, naglašavajući ključne adute Srijema i Slavonije – vrhunsku eno-gastro ponudu i bogatu baštinu uz stratešku usmjerenost prema održivom turizmu. Dunav Wine Festival postavio je visoko standarde i potvrdio kako je povijesni Ilok sa svim svojim ljepotama epicentar vrhunskih vina i mjesto na kojem se spajaju tradicija i inovacije“, poručila je Majda Jakša, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.
Dojmove s ovogodišnjeg Dunav Wine Festivala možete pogledati u prilogu emisije Fino i vino: https://www.youtube.com/watch?v=ISHQ8nsxuqM
FOTO: Narrative STUDIO
DRON FOTO: Darko Puharić GRAŠEVINA MASTERCLASS 2025. Preuzmi sve
DAY 1 — Feričanci & Orahovica
Prvi dan Graševina Masterclass Days započeo je u Feričancima, u ambijentu koji vrlo brzo podsjeti zašto su Slavonija i hrvatsko Podunavlje regija u kojoj vino nije industrija nego kultura. Posjet vinariji Enosophia poslužio je kao uvod u ritam dana prije glavnog orkestriranja znanja, terroira i čaša.
U Kuriji Mihalović održana je Masterclass radionica „Crna vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja“ pod vodstvom Georga Schweitzera, a potom se događaj preselio na otvoreno: položaj Jezerac u Orahovici postao je kulisa radionice posvećene bijelim sortama — Sauvignonima i Traminicima Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koju je vodila enologinja i edukatorica Irena Lučić. Sklad vinograda, temperature i čaša podsjetio je koliko je terroir odmah čitljiv kad ga piješ na mjestu na kojem nastaje.
Dan je zaključen u Feričancima posjetom izložbi Vinorella.



Fotografije: STUDIO Narrative
DAY 2 — Osijek, Zmajevac & Lug
Drugi dan otvoren je u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Konferencijom GO Osijek koju su zajednički organizirali Graševina Croatica, HAPIH i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije uz podršku županije i Grada Osijeka. Prvi panel „Kap koja prelijeva čašu“ okupio je Tomislava Panenića, Dragana Kovačevića, Željka Nevena Bremeca i Vjekoslava Stojišića te otvorio pitanja kretanja cijena vina na tržištu te ostalih pitanja i aktulanosti vinskoga sektora koja su posebno ove godine bila u centru pozornosti javnosti i medija. Drugi panel „Kap koja ulijeva povjerenje“ sa Zoltánom Győrffyjem, Goranom Riheljom, Mislavom Matišićem i Irenom Lučić, bavio se upravo onim što je regionalno vinarstvo počelo graditi: reputaciju koju prepoznaje međunarodna scena.

Nakon Konferencije GO Osijek, uslijedio je posjet vinariji Zlatno Brdo, a popodne je bilo rezervirano za Kneževe Vinograde i Graševina Grand Masterclass u podrumu Vina Belje, pod vodstvom Ivana Barbića, Master of Wine. Rijetko koji događaj u regiji okuplja taj intenzitet znanja i referentnosti u jednoj prostoriji; ovo je bio trenutak u kojem je graševina dobila dodatnu potvrdu onoga što svakodnevno i pokazuje u čaši.

Dan završava u Lugu, na Graševina TastEat događaju: prezentacija vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja koji su u 2025. osvojili zlatne medalje i 90+ bodova, uz kulinarsko-vinsku radionicu chefova Steve Karapandže i Željka Nevena Bremeca, sommeliera Darka Lugarića i baranjskih majstora delicija.

Fotografije: STUDIO Narrative
DAY 3 — Ilok
Treći dan održan je u Iloku u vinariji Papak, s radionicom „Različitosti terroira Slavonije i hrvatskog Podunavlja“ koju je vodio Željko Garmaz. U kontekstu prethodna dva dana, ova radionica djelovala je kao uredna točka na već ispisanoj rečenici: demonstracija koliko je raznolikost ove regije njezina najveća snaga i zašto graševina ostaje njezin najpouzdaniji jezik.

Fotografije: Invision Studio
Jesenski novogradiški sajam 2025. Preuzmi sve
Graševina danas nije samo temelj vinogradarske površine Slavonije i hrvatskog Podunavlja, nego i najprepoznatljiviji enološki potpis regije. Upravo zato su posjetitelji sajma imali priliku kušati vina članova regionalne organizacije Graševina Croatica, kroz koja se jasno čita terroir i stilistika naših vinograda – od svježih, linearnijih graševina s izraženom kiselinom, preko ozbiljnijih odležanih interpretacija, do vina s potvrđenom zlatnom medaljom ili visokim ocjenama.
Takva prezentacija na javnom događaju poput Jesenskog novogradiškog sajma ima dvostruku vrijednost: s jedne strane, otvara vrata široj publici da se izravno upozna s vinima regije, a s druge – potvrđuje da je graševina autentičan proizvod Slavonije i hrvatskog Podunavlja koji prirodno pripada upravo ovakvim kontekstima lokalnog predstavljanja.
Sajam je zato, osim gospodarske funkcije, poslužio i kao mjesto na kojem se vidi koliko vino može biti komunikator identiteta. Kroz čašu graševine, posjetitelji su kušali pogled na krajobraz, klimu i nasljeđe koje ova regija uporno i uspješno artikulira.

HEADONEAST 2025. Preuzmi sve
Vinska pozornica: Vinalia
Jedan od ključnih segmenata festivala bila je zona pod nazivom Vinalia — spoj vinske kulture, gourmet radionica i kušaonica otvara se na Trgu Jurja Križanića. Program u Vinaliji istaknuo je vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja kao integralni dio festivala („spoj kulture vina … slavonskih i podunavskih vina“) što je posebno važno za pozicioniranje regije.
Brojne vinarije, članice Graševine Croatica, predstavile su svoja vina na festivalu koji spaja ono što Osijek u rujnu najbolje nudi: glazbu, hranu i vino u zajedničkom, živom kadru. Posjetitelji su imali priliku kušati kapljice koje dolaze iz same srži regije — iz vinograda Slavonije i hrvatskog Podunavlja — i to upravo u Tvrđi, gdje povijesni zidovi postaju scenografija suvremenog doživljaja.
HeadOnEast je iz godine u godinu događaj koji ne samo da puni gradske ulice ljudima, nego mijenja ritam Osijeka na nekoliko dana. Tvrđa se pretvori u veliki otvoreni dnevni boravak: pozornice s glazbom na svakom uglu, mirisi jela iz gastro zona, instalacije i rasvjeta koje mijenjaju dojam prostora, gužve koje su ugodne jer ljudi dolaze “po osjećaj”. U takvom ambijentu vino nije dodatak, nego prirodan suputnik — pojavljuje se u ruci dok šetaš, slušaš i razgovaraš, kao dio istog iskustva.
Za vinare, HeadOnEast je upravo zato istovremeno i izazov i prilika: izlagati se publici koja nije isključivo “vinarska publika”, već mješavina znatiželjnih, namjernih i slučajnih prolaznika. To znači doći do ljudi koji možda inače ne bi ušli u podrum ili vinsku dvoranu — ali su spremni zastati, kušati, iznenaditi se i zapamtiti. U takvom okruženju vino postaje društveni medij: ono otvara razgovor, usporava korak i čini da trenutak ostane — ne samo na nepcu, nego i u sjećanju.

DUNAV WINE FESTIVAL – 10. 10. 2025. Preuzmi sve
• Egzotični 𝐭𝐚𝐣𝐥𝐚𝐧𝐝𝐬𝐤𝐢 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐣𝐚𝐥𝐢𝐭𝐞𝐭𝐢 u slijedovima restorana At Bangkok Thai Restaurant
• Spektakularni 𝐯𝐚𝐭𝐫𝐞𝐧𝐢 𝐬𝐡𝐨𝐰 skupine Twin Flame
• Energični ritmovi uz 𝐃𝐉 AndyBoy-a
• Koktel dobrodošlice “Plavi Dunav” i posebno osmišljeni “𝐬𝐩𝐢𝐜𝐲” 𝐤𝐨𝐤𝐭𝐞𝐥𝐢 na bazi vina kroz večer
• Autohtone 𝐬𝐥𝐚𝐯𝐨𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐝𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐣𝐞 i proizvodi domaćih proizvođača
Graševina Croatica, regionalna organizacija vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja, u suradnji s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije
Jesenski sajam 2025. u Gospodarskom centru u Osijeku Preuzmi sve
Sudjelovanjem na ovakvim gospodarskim događajima, Graševina Croatica potvrđuje prisutnost vina kao integralnog dijela identiteta regije: tamo gdje se predstavlja gospodarstvo, treba biti i vino, jer ono je njegov najvidljiviji i najpamtljiviji ambasador.

60. VINKOVAČKE JESENI Preuzmi sve
60. Vinkovačke jeseni — tradicija, identitet i vino kao živa komponenta slavonske priče
Jubilarne, šezdesete Vinkovačke jeseni još su jednom potvrdile zašto se ovaj događaj smatra najvažnijom manifestacijom tradicije i baštine istočne Hrvatske. Grad je dva tjedna živio u ritmu tambura, nošnji, običaja i kazivanja — ulice su bile pozornice, dvorišta se pretvarala u mjesta susreta, a trgovi u dnevne boravke cijele regije. Jeseni nisu samo manifestacija; one su godišnje podsjećanje da kultura ne živi u arhivi, nego u ljudima.
Vinski šor — eno-dimenzija jeseni
Posebno mjesto u programu ove godine zauzeo je Vinski šor, smješten na Trgu vinkovačkih jeseni, i to kontinuirano tijekom puna dva tjedna trajanja manifestacije. Ondje je vino dobilo prostor koji zaslužuje — ne kao popratni sadržaj, već kao sastavni dio slavonskog identiteta. U vremenu kada se o regiji sve više govori i kao o vinskoj destinaciji, Vinski šor postao je mjesto gdje se ta tvrdnja može kušati, a ne samo čuti.
U okviru Vinog šora svoja su vina predstavljale i vinarije članice Graševine Croatica: Vina Belje, Vinarija Galić, Vinarija i destilerija K55, Zlatno Brdo, Vina Papak, Iločki podrumi i Royal Hill Estate. Posjetitelji su imali priliku kušati graševine i druga regionalna vina iz ruku proizvođača čije etikete odavno stoje kao referenca kvalitete u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju.
Vinski šor unutar 60. Vinkovačkih jeseni pokazao je kako slavonska tradicija i suvremena vinska scena nisu dva odvojena svijeta. Naprotiv — kad sjednu jedno do drugoga, postaje jasno da je vino danas jednako snažan nositelj identiteta kao i pjesma, nošnja ili običaj. A tamo gdje se identitet kuša, on se pamti.


VUKOVAR FILM FESTIVAL 2025. Preuzmi sve
Ovogodišnje 19. izdanje Vukovar Film Festivala ponovno je pretvorio obalu Dunava u jedinstvenu projekcijsku dvoranu na otvorenom, gdje film nije samo kulturni sadržaj, nego iskustvo koje se pamti po atmosferi jednako koliko i po programu. Uz projekcije, gostovanja autora, razgovore i festivalsku publiku koja iz godine u godinu raste, otvorenje festivala ove je godine imalo i važnu eno-gastronomsko-doživljajnu dimenziju.
Na službenom otvorenju sudjelovala je i Graševina Croatica, regionalna organizacija vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Nakon uvodnih govora i prvih festivalskih projekcija, posjetitelji su imali priliku ostati u festivalskoj zoni i doživjeti večer do kraja — uz vrhunska vina članica Graševine Croatice, odabranu hranu i živi glazbeni program.
Vino kao produžetak atmosfere filma
To nije bilo klasično kušanje, već dio režije cijelog događaja: film je završio, ali iskustvo nije stalo. Publika se prelila iz gledališta prema festivalskim punktovima, gdje su čaše graševine i drugih regionalnih vina stvarale most između umjetničkog dojma i društvenog druženja. U tom spoju filma, hrane, vina, zvukova i Dunava u pozadini, vidjelo se zašto je upravo Vukovar mjesto koje ovakav festival čini prepoznatljivim.

LJUBLJANSKA VINSKA POT 2025. Preuzmi sve
Osim bogate vinske ponude, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim kulinarskim delicijama koje su osigurali kulinarski štandovi s ponudom tradicionalnih i modernih jela, idealno usklađenih s vinskim aromama. Kulturni dio programa obuhvaćao je nastupe folklornih skupina i glazbenika, koji su dodatno obogatili atmosferu. Graševina Croatica je tijekom cijelog dana aktivno sudjelovala u promociji vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, ističući njihovu kvalitetu i jedinstven karakter. Predstavili smo široku paletu vina od autohtonih sorti, s posebnim naglaskom na graševinu, koja je od davnina simbol hrvatskog vinogradarstva.
PHOTOGRAPHY: LJUBLJANSKA VINSKA POT FESTIVAL GRAŠCA 2025. / GROW DU MONDE 2025. Preuzmi sve
- TROFEJ: SLATKO VINO
Krauthaker - Graševina Izborna berba prosušenih bobica 2019. (Kutjevo) - 96,01 bodova- POSEBNA NAGRADA:
Iločki podrumi - Graševina arhivska 2000. (Ilok) - 95,00 bodova- ZLATNE MEDALJE:
Vinarija Jakovac - Graševina Jakovac 2024. (Erdut) - 92,00 boda Vinarija Kutjevo - Graševina vrhunska 2024. (Kutjevo) - 92,00 boda Vinarija Galić - Graševina 2024. (Kutjevo) - 90,00 bodova Vinarija Antunović - Graševina 2024. (Erdut) - 90,00 bodova Vino Buhač - Graševina 2024. (Ilok) - 90,00 bodova Zlatno brdo - Graševina 2023. (Baranja) - 90,00 bodova
FESTIVAL TRAMINCA 2025. U ILOKU Preuzmi sve
U prekrasnom ambijentu kultnog Starog podruma Iločkih podruma, 7. lipnja 2025. održano je sedmo izdanje Festivala traminca. Mjesto održavanja festivala nije moglo biti prikladnije – povijesni podrum, iz kojega su slavni traminci putovali u svijet, bio je savršena kulisa za ovu vinsku manifestaciju.
Festival traminca bio je popraćen bogatim programom, uključujući šest stručnih radionica posvećenih raznim vrstama traminca, nakon kojih je uslijedio Salon vina – izložbeni dio Festivala koji je okupio dvadesetak renomiranih vinarija, predstavljajući najbolje od traminaca. Salon vina nazočili su brojni posjetitelji i visoki uzvanici, uključujući i Marinka Belju, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske.
„Festival traminca predstavlja iznimno važnu manifestaciju za promociju hrvatskog vinarstva i vinske kulture, ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano podupire vinski sektor te je u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027. osiguralo sredstva od 10 milijuna eura godišnje. Osim toga, dodatno potvrđuje važnost očuvanja ovog sektora s ukupno 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina“, rekao je državni tajnik Beljo dodavši kako ovakvi festivali potiču razvoj vinskog turizma, povećanje izvoza kvalitetnih hrvatskih vina i jačanje brenda hrvatskog sela, a to su ujedno strateški ciljevi Ministarstva.
Na festivalu je predstavljen prvi hrvatski pjenušac napravljen od traminca, što dodatno potvrđuje inovativnost i kvalitetu hrvatskih vinara. Uz bogat program kroz stručne radionice posvećene različitim stilovima traminca, Festival je još jednom potvrdio svoj značaj u očuvanju i promociji hrvatske vinogradarske baštine, naglašavajući traminac kao sortu iznimne kvalitete i enološke vrijednosti.
Tradiciju gostovanja vinarija iz inozemstva, Festival traminca nastavio je i ove godine. Festival su posjetili brojni slavni vinari iz inozemstva, čime se i nastavila tradicija, a ujedno i prilika da hrvatske tramince usporedimo s onima iz ostatka svijeta. Uz promenadno kušanje i druženja s vinarima pod vedrim nebom, na Festivalu nije izostalo ni plesnih taktova. Za izvrsnu atmosferu pobrinuli su se osječki bend Sing Song Swing i Dj Bobo.
FESTIVAL GRAŠEVINE 2025. U KUTJEVU Preuzmi sve
Graševine šampioni u 2025.
U impozantnom ambijentu Dvorca Kutjevo održan je Salon vina na kojem su uz promenadno kušanje i druženje s vinarima, posjetitelji prisustvovali na svečanosti proglašenja dobitnika najbolje ocijenjenih graševina u 2025. godini. Od 104 pristigla uzorka vina graševine na ovogodišnje ocjenjivanje, šampioni su sljedeći:
- Šampion berbe 2024. za suha vina – Kutjevo d.d. s vinom Vrhunska graševina
- Šampion berbe 2023. i starija godišta za suha vina – Vina Antunović s vinom Graševina Tradition Grand Selection (berba 2021.)
- Šampion berbe 2019. i starijih od 5 godina za suha vina – Krauthaker d.o.o. s vinom Graševina Mitrovac (berba 2019.)
- Šampion u predikatima – Kutjevo d.d. s vinom Graševina Ledeno Vino (berba 2018.)
- Šampion u pjenušcima – pjenušac Jazz iz vinarije Vitis (Pjenušci i vina Josipović) (berba 2019.)
Velike zlatne diplome osvojila su četiri vina: Graševina Mateo (Vinarija Galić, berba 2018.), Graševina Mitrovac (Krauthaker, berba 2019.), Graševina izbornu berbu prosušenih bobica (Krauthaker, berba 2019.) i Graševina ledeno vino (Kutjevo d.d., berba 2018.). Zlatnu diplomu, kao i srebrnu medalju, osvojilo je 46 vina, dok je pet graševina nagrađeno brončanom medaljom i tri priznanjem. Zlatnim dobitnicima priznanja su uručili Ivan Matijević, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske, Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Ivan Radošić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Josip Budimir, gradonačelnik Grada Kutjeva te predsjednik Udruge Kutjevački vinari, Josip Mesić.
„Zadovoljstvo je danas sudjelovati na manifestaciji koja odaje počast vinskoj sorti koja je jedan od sinonima kvalitete hrvatskog vinarstva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano ulaže i pruža predanu podršku našim vinogradarima i vinarima koji su najbolji promotori hrvatske tradicije i kulture, rekao je državni tajnik Matijević uz čestitke svim ovogodišnjim dobitnicima.
Vinske radionice i gala večere
U restoranu Slavonska kuća Vinkomir održane su dvije stručne vinske radionice. „Graševina i srce: mnogo više od alkohola te PIWI sorte za vinarstvo budućnosti“, naziv je prve radionice koje su vodili prof. dr. sc. Mladen Boban i prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić. Sudionici su kroz znanstveni pristup upoznali simboliku povezanosti graševine i srca, te kušali vina PIWI sorti – inovativnih, robusnih i atraktivnih vina koja se iz godine u godinu ističu u vinogorju Kutjevo. Pod vodstvom iskusne sommelierke Ines Matić Matešković, na drugoj radionici naziva „Prvak s prvacima“, sudionici su imali priliku kušati najbolje ocijenjena vina Festivala graševine te okusnim pupoljcima doživjeti putovanje živopisnim vinogorjima Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Na istoj adresi te u restoranu vinarije Galić, tradicionalno se održavaju i Gala večere Festivala graševine. Tijekom posjeta, gosti restorana imaju priliku kušati pomno odabrane šampionske graševine u savršenoj pratnji vrhunskih specijaliteta.
Kutjevo je i ove godine potvrdilo status sinonima za graševinu, najzastupljeniju hrvatsku sortu, privlačeći posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Festival graševine, koji ponosno slavi tradiciju i kvalitetu slavne kapljice, svakako će još dugo ostati nezaobilazna vinska manifestacija. Okrugli stol o Hrvatskoj kao vinskoj destinaciji, Erdut, 29. 4. 2025. Preuzmi sve
Središnja tema rasprave obuhvatila je nekoliko značajnih pitanja, među kojima su javna turistička infrastruktura, prostorno plansko uređenje te dostupnost financijskih potpora za pripremu i izgradnju turističkih sadržaja, a sudionici su se usredotočili i na svakodnevne izazove s kojima se susreću vinogradari i vinari, iznoseći konkretne probleme i prijedloge o mogućim rješenjima. U dvosatnoj raspravi sudjelovali su Darija Tödtling iz Hrvatske turističke zajednice, Nenad Nizić, predsjednik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia i vlasnik hotela Vestibul Palace u Splitu, Ivana Pavić Kurteš, izvršna direktorica za prodaju Vina Erdut te predstavnici vinogradarskih regija Središnje Hrvatske i Dalmacije, Suzana Operman, direktorica udruge Bregovita Hrvatskate te Damir Štimac, dopredsjednik udruge Vino Dalmacije i vlasnik vinarije Rizman iz Komarne.
Okrugli stol predstavlja značajan korak prema jačanju pozicije Hrvatske kao vinske destinacije, ali i snažan poziv na akciju svim dionicima u vinskom sektoru. Nadamo da će konkretni zaključci rasprave poslužiti kao osnova za sistematske promjene koje će odgovoriti na brojne izazove u vinogradarskom sektoru te osnažiti turističku infrastrukturu u Hrvatskoj. Poticanje suradnje između vinogradara, vinara, ugostitelja i institucija ključno je za jačanje međunarodne prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske destinacije, te za održiv razvoj vinskog turizma koji ujedno promiče lokalnu kulturu i tradiciju.

Nakon plenarnog dijela, uzvanici su uživali u obilasku vinarije uz degustaciju vina marke Vina Erdut kod Velike bačve. Osim toga, održana je vinska radionica posvećena sljubljivanju vina Erdutskog vinogorja s lokalnim delicijama, koja je omogućila jedinstveni užitak na vidikovcu s pogledom na Dunav.
Biser mora 2025. Preuzmi sve
Osim kušanja, sudionici su imali priliku sudjelovati i na našoj radionici pod nazivom Algoritam izrade vinske karte 2.0. Kuhari, sommelieri, profesionalci HoReCa sektora i vinski entuzijasti upoznali su se s odabranim vinima vinogradarske tradicije Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Osječki sommelier i edukator Damir Zrno, u suradnji s regionalnom organizacijom Graševina Croatica, predstavio je povijest vinogradarstva ove regije, koja je najveći proizvođač vina u Hrvatskoj. Ima čak 350 vinarija i 5.800 hektara vinograda, pri čemu se graševina, kao najzastupljenija sorta, prostire na 4.300 hektara.
Naglasak radionice bio je na pravilnom odabiru vina za vinske karte, pri čemu je Zrno sudionicima dao konkretne smjernice o važnosti regionalnih sorti i modernih tehnologija u prilagodbi ponude. Zrno je istaknuo kako je razumijevanje regionalnog identiteta ključno za kvalitetnu vinsku ponudu u restoranima.
WineRI 2025. Preuzmi sve
- PP Orahovica
- Vinarija Kutjevo
- Vinarija Perak
- Vinarija & destilerija K55
- Vinarija Krauthaker
- Vinarija Galić
- Vinarija Markota
- Vinarija Zlatno Brdo
- Vinarija Enosophia
- Vinarija Apolitico
WineRi je postalo nezaobilazno događanje za sve ljubitelje vina, vinske profesionalce, ugostiteljsko tržište i vinare koji se žele predstaviti značajnom turističkom tržištu Kvarnera te uživati u najboljem od najboljeg u svakom pogledu. 













