DUBROVNIK ROYAL GOURMET 2025.

11 vel 2025 / Vijesti
DUBROVNIK ROYAL GOURMET 2025.

Sudjelovali smo na Dubrovnik Royal Gourmet, međunarodnom gastro festivalu i natjecanju kuhara, konobara, barmena, barista i restorana u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), koji će održao od 5. do 7. veljače 2025. godine u Royal Hotels & Resort Dubrovnik.

U suradnji sa sommelierom Damirom Zrnom, organizirali smo dvije posebno osmišljene MasterClass radionice koje su naglasile bogatstvo i raznolikost vina vinske regije Slavonija i hrvatskog Podunavlja.

„Algoritam izrade vinske karte“ naziv je prve radionice na kojoj su sudionici imali priliku učiti o vještini stvaranja vinske karte usuglašene s menijem, prikladnog kvalitativnog i cjenovnog ranga, a koja ujedno pruža gostu zadovoljstvo odabira prema njegovim preferencijama. Tijekom MasterClass radionice, posjetitelji su imali prilike kušati:

Vinarija & destilerija K55 – Rosé, 2023.

Vinarija Kutjevo – Rosé, 2023.

Vinarija Antunović – Graševina, 2023.

Royal Hill Estate – Blanc de Noir, 2024.

Vinarija Galić – Chardonnay, 2021.

Vinarija Krauthaker – Pinot crni, 2022.

Vinarija Mihalj – Merlot, 2023.

Erdutski vinogradi – Merlot, 2023.

     

Na drugom MasterClassu, „Graševina Masterclass: Od svježe do ledene berbe“, naglasak je bio na svestranosti graševine – najrasprostranjenije vinske sorte u Hrvatskoj koja se ponosno prostire na čak 72% vinogradarskih površina Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Vinari Graševine Croatica svojim izvedbama potvrđuju afirmaciju graševine kao sorte koja ima nepresušan potencijal u stvaranju vrhunskih vina svih stilova. Pod vodstvom Damira Zrne, sudionici su imali priliku proširiti svoje znanje, usavršiti organoleptičke karakteristike i razumijevanje vina graševina na dubljoj razini te kušati pojedina vina s kojima se rjeđe susreću. Tijekom MasterClass radionice, posjetitelji su imali prilike kušati:

Vina Belje – La Belle Grand pjenušac

Vinarija Magistra – Graševina, 2023.

Vinarija Mihalj – Graševina, 2023.

Vino Buhač – Graševina, 2024.

Vina Papak – Graševina, 2024.

Vinarija Krauthaker – Graševina, 2024.

Mons Aureus – Graševina, 2020.

Vinarija Svijetli dvori – Graševina, 2022.

Vinarija Perak – Graševina ledena berba, 2018.

   

Tijekom Dubrovnik Royal Gourmet festivala održana je i prezentacija “Losos odležan u ginu” nizozemskog kuhara Johna Wulffa, poznatog pod nadimkom Big Bad John. Chef je s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom i karijerom privatnog chefa, a predstavio je metode mariniranja lososa i cikle koristeći nagrađivane hrvatske craft džinove iz Vrgorca te je pripremio kremu od mrkve i šafrana koju je poslužio u košarici od lisnatog tijesta. Prema želji chefa, uz sjajne delicije, posjetitelji su imali priliku kušati i prigodna vina vinarija Graševine Croatica: Rosé, 2023. vinarije & destilerije K55 te graševinu, 2023. vinarije Antunović.