Graševina Croatica organizirala je trodnevni MasterClass na prekrasnim slavonskim destinacijama
Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg MasterClassa, Graševina Croatica nastavila je s brendiranjem i organizacijom poslovnih susreta na odabranim lokacijama i vinskim položajima Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Ovogodišnji Graševina MasterClass održan je od 9. do 11. listopada s vrlo raznolikim programom, a događanju su se odazvali vinski profesionalci, distributeri, sommelieri, i najznačajniji domaći mediji koji su kroz radionice, ali i B2B druženja otvorili bitne teme o pozicioniranju Graševine.
Događanje je započelo u Kutjevu u vinogradima Krauthaker uz kušanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, a zatim se nastavilo u vinarijama Galić i Sontacchi, gdje su se pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića održale dvije radionice pod nazivima “Dosljednost i izvornost vina i vinarija Graševine Croatice” i “Terroir 2.0 vinogorja Slavonije i hrvatskog Podunavlja”. MasterClass u Kutjevu zaokružen je degustacijskom večerom u restoranu Slavonska kuća Vinkomir, gdje su sudionici imali priliku kušati specijalitete lokalne kuhinje uz pažljivo odabrana vina.
Drugi dan, rezerviran za konferenciju GO (Graševina Osijek), održan je u osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Turističke zajednice OBŽ i Graševine Croatica. Glavne teme konferencije bile su “Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj” i “Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište?”.





Da su gastronomija i enologija usko povezani s turističkim aspektom brendiranja destinacija, potvrdili su sudionici i trećeg dana MasterClassa, razgledavajući podrume Iločkih podruma i zidine Starog kraljevskog grada Iloka koje su sveprisutne oduševile ljepotom, elegancijom i iznimnom poviješću.
Uzvanici iz svih krajeva Hrvatske i regije potom su se uputili na jednu od najudaljenijih točki Hrvatske, Vinariju Papak, gdje je bilo organizirano kušanje graševina iz više zemalja po izboru vinskih stručnjaka Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina, što je bila i uvertira u završnu svečanost ovog trodnevnog boravka u Slavoniji.
Na ladanjskom imanju Principovcu pod zvijezdama održan je Dunav Wine Festival – specijalizirani boutique festival u organizaciji Graševine Croatice i u suradnji s TZ Vukovarsko-srijemske županije i hrvatskim vinskim portalom Vinski klub. Festival je ponudio jedinstveno iskustvo za ljubitelje vina i pažljivo biranih gastro delicija, a uz odabrana vina Slavonije, hrvatskog Podunavlja i susjednih zemalja, renomirani kuhari Ivan Đukić, Saša Vojnović i Igor Vlatković pobrinuli su se za showcooking stage pripremivši na kreativan način jela koja su se savršeno sljubila s vinima za vrhunski doživljaj gastro kombinacija. Festivalski program vodila je Ana Radišić, a atmosferu su dodatno začinili glazbenici Marina Soldo i Dorian Brekalo.
“Nakon vrlo uspješne prve godine odlučili smo nastaviti s ovom odličnom praksom i pokazati novu destinaciju. Graševina, kao jedna od najznačajnijih sorti srednje Europe te najzastupljenija hrvatska sorta zaslužuje događanja ovakvog tipa”, rekao je Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice.