DUNAV WINE FESTIVAL 2025. Preuzmi sve

Nova vinska iskustva
„Ovakvim spojem s egzotičnom kuhinjom nadilazimo očekivanja i otvaramo prostor za nova vinska iskustva. Ova neobična kombinacija potvrdila je da imamo vina svjetskog glasa, a drugo izdanje našeg festivala pokazalo je kako eno-gastro ponuda može izgledati kad se spoje kreativnost, lokalna izvrsnost i globalni trendovi“, istaknuo je Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice, regionalne organizacije vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koja je uz Turističku zajednicu Vukovarsko-srijemske županije organizator Dunav Wine Festivala. Atmosferu su dodatno podignuli DJ AndyBoy i umjetnička skupina Twin Flame s vatrenim performansom koji je obasjao nebo iznad ljetnikovca.

Usmjereni prema održivom turizmu
„Događaji poput drugog izdanja Dunav Wine Festivala oživljavaju našu toplu lokalnu priču, dajući joj svjetski kontekst, naglašavajući ključne adute Srijema i Slavonije – vrhunsku eno-gastro ponudu i bogatu baštinu uz stratešku usmjerenost prema održivom turizmu. Dunav Wine Festival postavio je visoko standarde i potvrdio kako je povijesni Ilok sa svim svojim ljepotama epicentar vrhunskih vina i mjesto na kojem se spajaju tradicija i inovacije“, poručila je Majda Jakša, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.
Dojmove s ovogodišnjeg Dunav Wine Festivala možete pogledati u prilogu emisije Fino i vino: https://www.youtube.com/watch?v=ISHQ8nsxuqM
FOTO: Narrative STUDIO
DRON FOTO: Darko Puharić DUNAV WINE FESTIVAL – 10. 10. 2025. Preuzmi sve
• Egzotični 𝐭𝐚𝐣𝐥𝐚𝐧𝐝𝐬𝐤𝐢 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐣𝐚𝐥𝐢𝐭𝐞𝐭𝐢 u slijedovima restorana At Bangkok Thai Restaurant
• Spektakularni 𝐯𝐚𝐭𝐫𝐞𝐧𝐢 𝐬𝐡𝐨𝐰 skupine Twin Flame
• Energični ritmovi uz 𝐃𝐉 AndyBoy-a
• Koktel dobrodošlice “Plavi Dunav” i posebno osmišljeni “𝐬𝐩𝐢𝐜𝐲” 𝐤𝐨𝐤𝐭𝐞𝐥𝐢 na bazi vina kroz večer
• Autohtone 𝐬𝐥𝐚𝐯𝐨𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐝𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐣𝐞 i proizvodi domaćih proizvođača
Graševina Croatica, regionalna organizacija vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja, u suradnji s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije
LJUBLJANSKA VINSKA POT 2025. Preuzmi sve
Osim bogate vinske ponude, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim kulinarskim delicijama koje su osigurali kulinarski štandovi s ponudom tradicionalnih i modernih jela, idealno usklađenih s vinskim aromama. Kulturni dio programa obuhvaćao je nastupe folklornih skupina i glazbenika, koji su dodatno obogatili atmosferu. Graševina Croatica je tijekom cijelog dana aktivno sudjelovala u promociji vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, ističući njihovu kvalitetu i jedinstven karakter. Predstavili smo široku paletu vina od autohtonih sorti, s posebnim naglaskom na graševinu, koja je od davnina simbol hrvatskog vinogradarstva.
PHOTOGRAPHY: LJUBLJANSKA VINSKA POT FESTIVAL GRAŠCA 2025. / GROW DU MONDE 2025. Preuzmi sve
- TROFEJ: SLATKO VINO
Krauthaker - Graševina Izborna berba prosušenih bobica 2019. (Kutjevo) - 96,01 bodova- POSEBNA NAGRADA:
Iločki podrumi - Graševina arhivska 2000. (Ilok) - 95,00 bodova- ZLATNE MEDALJE:
Vinarija Jakovac - Graševina Jakovac 2024. (Erdut) - 92,00 boda Vinarija Kutjevo - Graševina vrhunska 2024. (Kutjevo) - 92,00 boda Vinarija Galić - Graševina 2024. (Kutjevo) - 90,00 bodova Vinarija Antunović - Graševina 2024. (Erdut) - 90,00 bodova Vino Buhač - Graševina 2024. (Ilok) - 90,00 bodova Zlatno brdo - Graševina 2023. (Baranja) - 90,00 bodova
FESTIVAL TRAMINCA 2025. U ILOKU Preuzmi sve
U prekrasnom ambijentu kultnog Starog podruma Iločkih podruma, 7. lipnja 2025. održano je sedmo izdanje Festivala traminca. Mjesto održavanja festivala nije moglo biti prikladnije – povijesni podrum, iz kojega su slavni traminci putovali u svijet, bio je savršena kulisa za ovu vinsku manifestaciju.
Festival traminca bio je popraćen bogatim programom, uključujući šest stručnih radionica posvećenih raznim vrstama traminca, nakon kojih je uslijedio Salon vina – izložbeni dio Festivala koji je okupio dvadesetak renomiranih vinarija, predstavljajući najbolje od traminaca. Salon vina nazočili su brojni posjetitelji i visoki uzvanici, uključujući i Marinka Belju, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske.
„Festival traminca predstavlja iznimno važnu manifestaciju za promociju hrvatskog vinarstva i vinske kulture, ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano podupire vinski sektor te je u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027. osiguralo sredstva od 10 milijuna eura godišnje. Osim toga, dodatno potvrđuje važnost očuvanja ovog sektora s ukupno 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina“, rekao je državni tajnik Beljo dodavši kako ovakvi festivali potiču razvoj vinskog turizma, povećanje izvoza kvalitetnih hrvatskih vina i jačanje brenda hrvatskog sela, a to su ujedno strateški ciljevi Ministarstva.
Na festivalu je predstavljen prvi hrvatski pjenušac napravljen od traminca, što dodatno potvrđuje inovativnost i kvalitetu hrvatskih vinara. Uz bogat program kroz stručne radionice posvećene različitim stilovima traminca, Festival je još jednom potvrdio svoj značaj u očuvanju i promociji hrvatske vinogradarske baštine, naglašavajući traminac kao sortu iznimne kvalitete i enološke vrijednosti.
Tradiciju gostovanja vinarija iz inozemstva, Festival traminca nastavio je i ove godine. Festival su posjetili brojni slavni vinari iz inozemstva, čime se i nastavila tradicija, a ujedno i prilika da hrvatske tramince usporedimo s onima iz ostatka svijeta. Uz promenadno kušanje i druženja s vinarima pod vedrim nebom, na Festivalu nije izostalo ni plesnih taktova. Za izvrsnu atmosferu pobrinuli su se osječki bend Sing Song Swing i Dj Bobo.
FESTIVAL GRAŠEVINE 2025. U KUTJEVU Preuzmi sve
Graševine šampioni u 2025.
U impozantnom ambijentu Dvorca Kutjevo održan je Salon vina na kojem su uz promenadno kušanje i druženje s vinarima, posjetitelji prisustvovali na svečanosti proglašenja dobitnika najbolje ocijenjenih graševina u 2025. godini. Od 104 pristigla uzorka vina graševine na ovogodišnje ocjenjivanje, šampioni su sljedeći:
- Šampion berbe 2024. za suha vina – Kutjevo d.d. s vinom Vrhunska graševina
- Šampion berbe 2023. i starija godišta za suha vina – Vina Antunović s vinom Graševina Tradition Grand Selection (berba 2021.)
- Šampion berbe 2019. i starijih od 5 godina za suha vina – Krauthaker d.o.o. s vinom Graševina Mitrovac (berba 2019.)
- Šampion u predikatima – Kutjevo d.d. s vinom Graševina Ledeno Vino (berba 2018.)
- Šampion u pjenušcima – pjenušac Jazz iz vinarije Vitis (Pjenušci i vina Josipović) (berba 2019.)
Velike zlatne diplome osvojila su četiri vina: Graševina Mateo (Vinarija Galić, berba 2018.), Graševina Mitrovac (Krauthaker, berba 2019.), Graševina izbornu berbu prosušenih bobica (Krauthaker, berba 2019.) i Graševina ledeno vino (Kutjevo d.d., berba 2018.). Zlatnu diplomu, kao i srebrnu medalju, osvojilo je 46 vina, dok je pet graševina nagrađeno brončanom medaljom i tri priznanjem. Zlatnim dobitnicima priznanja su uručili Ivan Matijević, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske, Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Ivan Radošić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Josip Budimir, gradonačelnik Grada Kutjeva te predsjednik Udruge Kutjevački vinari, Josip Mesić.
„Zadovoljstvo je danas sudjelovati na manifestaciji koja odaje počast vinskoj sorti koja je jedan od sinonima kvalitete hrvatskog vinarstva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano ulaže i pruža predanu podršku našim vinogradarima i vinarima koji su najbolji promotori hrvatske tradicije i kulture, rekao je državni tajnik Matijević uz čestitke svim ovogodišnjim dobitnicima.
Vinske radionice i gala večere
U restoranu Slavonska kuća Vinkomir održane su dvije stručne vinske radionice. „Graševina i srce: mnogo više od alkohola te PIWI sorte za vinarstvo budućnosti“, naziv je prve radionice koje su vodili prof. dr. sc. Mladen Boban i prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić. Sudionici su kroz znanstveni pristup upoznali simboliku povezanosti graševine i srca, te kušali vina PIWI sorti – inovativnih, robusnih i atraktivnih vina koja se iz godine u godinu ističu u vinogorju Kutjevo. Pod vodstvom iskusne sommelierke Ines Matić Matešković, na drugoj radionici naziva „Prvak s prvacima“, sudionici su imali priliku kušati najbolje ocijenjena vina Festivala graševine te okusnim pupoljcima doživjeti putovanje živopisnim vinogorjima Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Na istoj adresi te u restoranu vinarije Galić, tradicionalno se održavaju i Gala večere Festivala graševine. Tijekom posjeta, gosti restorana imaju priliku kušati pomno odabrane šampionske graševine u savršenoj pratnji vrhunskih specijaliteta.
Kutjevo je i ove godine potvrdilo status sinonima za graševinu, najzastupljeniju hrvatsku sortu, privlačeći posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Festival graševine, koji ponosno slavi tradiciju i kvalitetu slavne kapljice, svakako će još dugo ostati nezaobilazna vinska manifestacija. Okrugli stol o Hrvatskoj kao vinskoj destinaciji, Erdut, 29. 4. 2025. Preuzmi sve
Središnja tema rasprave obuhvatila je nekoliko značajnih pitanja, među kojima su javna turistička infrastruktura, prostorno plansko uređenje te dostupnost financijskih potpora za pripremu i izgradnju turističkih sadržaja, a sudionici su se usredotočili i na svakodnevne izazove s kojima se susreću vinogradari i vinari, iznoseći konkretne probleme i prijedloge o mogućim rješenjima. U dvosatnoj raspravi sudjelovali su Darija Tödtling iz Hrvatske turističke zajednice, Nenad Nizić, predsjednik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia i vlasnik hotela Vestibul Palace u Splitu, Ivana Pavić Kurteš, izvršna direktorica za prodaju Vina Erdut te predstavnici vinogradarskih regija Središnje Hrvatske i Dalmacije, Suzana Operman, direktorica udruge Bregovita Hrvatskate te Damir Štimac, dopredsjednik udruge Vino Dalmacije i vlasnik vinarije Rizman iz Komarne.
Okrugli stol predstavlja značajan korak prema jačanju pozicije Hrvatske kao vinske destinacije, ali i snažan poziv na akciju svim dionicima u vinskom sektoru. Nadamo da će konkretni zaključci rasprave poslužiti kao osnova za sistematske promjene koje će odgovoriti na brojne izazove u vinogradarskom sektoru te osnažiti turističku infrastrukturu u Hrvatskoj. Poticanje suradnje između vinogradara, vinara, ugostitelja i institucija ključno je za jačanje međunarodne prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske destinacije, te za održiv razvoj vinskog turizma koji ujedno promiče lokalnu kulturu i tradiciju.

Nakon plenarnog dijela, uzvanici su uživali u obilasku vinarije uz degustaciju vina marke Vina Erdut kod Velike bačve. Osim toga, održana je vinska radionica posvećena sljubljivanju vina Erdutskog vinogorja s lokalnim delicijama, koja je omogućila jedinstveni užitak na vidikovcu s pogledom na Dunav.
Biser mora 2025. Preuzmi sve
Osim kušanja, sudionici su imali priliku sudjelovati i na našoj radionici pod nazivom Algoritam izrade vinske karte 2.0. Kuhari, sommelieri, profesionalci HoReCa sektora i vinski entuzijasti upoznali su se s odabranim vinima vinogradarske tradicije Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Osječki sommelier i edukator Damir Zrno, u suradnji s regionalnom organizacijom Graševina Croatica, predstavio je povijest vinogradarstva ove regije, koja je najveći proizvođač vina u Hrvatskoj. Ima čak 350 vinarija i 5.800 hektara vinograda, pri čemu se graševina, kao najzastupljenija sorta, prostire na 4.300 hektara.
Naglasak radionice bio je na pravilnom odabiru vina za vinske karte, pri čemu je Zrno sudionicima dao konkretne smjernice o važnosti regionalnih sorti i modernih tehnologija u prilagodbi ponude. Zrno je istaknuo kako je razumijevanje regionalnog identiteta ključno za kvalitetnu vinsku ponudu u restoranima.
WineRI 2025. Preuzmi sve
- PP Orahovica
- Vinarija Kutjevo
- Vinarija Perak
- Vinarija & destilerija K55
- Vinarija Krauthaker
- Vinarija Galić
- Vinarija Markota
- Vinarija Zlatno Brdo
- Vinarija Enosophia
- Vinarija Apolitico
WineRi je postalo nezaobilazno događanje za sve ljubitelje vina, vinske profesionalce, ugostiteljsko tržište i vinare koji se žele predstaviti značajnom turističkom tržištu Kvarnera te uživati u najboljem od najboljeg u svakom pogledu. 













