Ocjenjivanje Mundus vini – hrvatske graševine u vrhu svjetske klase

16 2023 / Vijesti
Ocjenjivanje Mundus vini – hrvatske graševine u vrhu svjetske klase

Moderna, svježa, intrigantna i odlična uz brojne hrvatske specijalitete – na ovaj način o graševini pričaju potrošači koji su prve boce prošlogodišnje berbe graševine vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja imali prilike kušati početkom veljače na En Primeuru u zagrebačkoj Esplanadi.

Graševina, svojom raznovrsnošću stilova i izvrsnošću u različitim kontekstima konzumacije, čvrsto drži zasluženu vodeću poziciju na domaćoj vinskoj sceni. Pokazuju to i rezultati prvog ovogodišnjeg značajnog međunarodnog ocjenjivanja vina, Mundus Vini, na kojem su graševine apsolutno briljirale. Najbolje ocijenjeno vino iz Hrvatske s velikom zlatnom medaljom je Graševina ledeno vino vinarije Kutjevo, kojoj uz bok stoje zlatne Goldberg graševina iz Belja te graševine Erdutskih vinograda.

Posebno nas raduje da su se, na Mundus viniju, čak tri vinarije okitile zlatnim odličjem za svoja vina frankovke – Miraz Frankovka 2018 Enosophije, Martin Albus Frankovka 2018 PP Orahovice i Frankovka 2009 Vina Belje.

Ocjenjivanje Mundus Vini povezano je s najvećim svjetskim vinskim sajmom ProWein koji se ovog vikenda održava u Düsseldorfu i na kojem će se po prvi puta u organizaciji udruge Graševina Croatica održati masterclass o graševini koju će voditi jedini hrvatski Master of wine Ivan Barbić. Bit će to prilika za predstavljanje najboljih hrvatskih graševina najpoznatijim svjetskim sommelierima, trgovcima vina i novinarima. Cilj radionice je pokazati potencijale i širok opus premium segmenta graševine, od mladog vina do kompleksnih odležanih i desertnih izvedbi.