Sudjelovali smo na Dubrovnik Royal Gourmet, međunarodnom gastro festivalu i natjecanju kuhara, konobara, barmena, barista i restorana u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), koji će održao od 5. do 7. veljače 2025. godine u Royal Hotels & Resort Dubrovnik.
U suradnji sa sommelierom Damirom Zrnom, organizirali smo dvije posebno osmišljene MasterClass radionice koje su naglasile bogatstvo i raznolikost vina vinske regije Slavonija i hrvatskog Podunavlja.
„Algoritam izrade vinske karte“ naziv je prve radionice na kojoj su sudionici imali priliku učiti o vještini stvaranja vinske karte usuglašene s menijem, prikladnog kvalitativnog i cjenovnog ranga, a koja ujedno pruža gostu zadovoljstvo odabira prema njegovim preferencijama. Tijekom MasterClass radionice, posjetitelji su imali prilike kušati:
Vinarija & destilerija K55 – Rosé, 2023.
Vinarija Kutjevo – Rosé, 2023.
Vinarija Antunović – Graševina, 2023.
Royal Hill Estate – Blanc de Noir, 2024.
Vinarija Galić – Chardonnay, 2021.
Vinarija Krauthaker – Pinot crni, 2022.
Vinarija Mihalj – Merlot, 2023.
Erdutski vinogradi – Merlot, 2023.
Na drugom MasterClassu, „Graševina Masterclass: Od svježe do ledene berbe“, naglasak je bio na svestranosti graševine – najrasprostranjenije vinske sorte u Hrvatskoj koja se ponosno prostire na čak 72% vinogradarskih površina Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Vinari Graševine Croatica svojim izvedbama potvrđuju afirmaciju graševine kao sorte koja ima nepresušan potencijal u stvaranju vrhunskih vina svih stilova. Pod vodstvom Damira Zrne, sudionici su imali priliku proširiti svoje znanje, usavršiti organoleptičke karakteristike i razumijevanje vina graševina na dubljoj razini te kušati pojedina vina s kojima se rjeđe susreću. Tijekom MasterClass radionice, posjetitelji su imali prilike kušati:
Vina Belje – La Belle Grand pjenušac
Vinarija Magistra – Graševina, 2023.
Vinarija Mihalj – Graševina, 2023.
Vino Buhač – Graševina, 2024.
Vina Papak – Graševina, 2024.
Vinarija Krauthaker – Graševina, 2024.
Mons Aureus – Graševina, 2020.
Vinarija Svijetli dvori – Graševina, 2022.
Vinarija Perak – Graševina ledena berba, 2018.
Tijekom Dubrovnik Royal Gourmet festivala održana je i prezentacija “Losos odležan u ginu” nizozemskog kuhara Johna Wulffa, poznatog pod nadimkom Big Bad John. Chef je s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom i karijerom privatnog chefa, a predstavio je metode mariniranja lososa i cikle koristeći nagrađivane hrvatske craft džinove iz Vrgorca te je pripremio kremu od mrkve i šafrana koju je poslužio u košarici od lisnatog tijesta. Prema želji chefa, uz sjajne delicije, posjetitelji su imali priliku kušati i prigodna vina vinarija Graševine Croatica: Rosé, 2023. vinarije & destilerije K55 te graševinu, 2023. vinarije Antunović.