U Omišu je od 4. do 6. studenoga 2025. održano jedanaesto izdanje međunarodnog festivala gastronomije i ugostiteljstva Grand Gourmet 2025, u organizaciji ŠKMER-a – Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija. Ovaj renomirani festival održan je u Omišu te je u tri dana okupio vrhunske kuhare, konobare, sommelijere, bariste, barmene i vinare iz cijele Hrvatske i Europe, pretvorivši grad u središte kulinarske kreativnosti, edukacije i vinske izvrsnosti.

Graševina Croatica u središtu vinskih zbivanja
Graševina Croatica sudjelovala je s dvije zapažene radionice i vinskim masterclassovima, a prisutnost je bila usmjerena na promociju vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja te podizanje svijesti o važnosti edukacije u ugostiteljstvu o vinarstvu.
Algoritam izrade vinske karte
Radionica „Algoritam izrade vinske karte“, koju su vodili direktor Graševine Croatice Tomislav Panenić i osječki sommelier Damir Zrno, okupila je brojne ugostitelje i vinoljupce. Kroz konkretne primjere i degustaciju vina članica Graševine Croatice, sudionici su naučili kako osmisliti modernu, funkcionalnu i prepoznatljivu vinsku kartu koja spaja tradiciju, lokalni terroir i suvremene trendove. Naglasak je bio na važnosti pravilnog odabira vina, strukturi karte i njenoj ulozi u stvaranju doživljaja gosta.

Taste the Champions – Graševina Croatica
Drugi dan festivala obilježio je masterclass „Taste the Champions – Graševina Croatica“, gdje su posjetitelji imali priliku kušati selekciju šampionskih graševina iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja – vina koja su obilježila godinu svojom kvalitetom, elegancijom i autentičnošću. Kroz stručno vođenu degustaciju predstavljeni su stilovi, karakteristike i razlike među vrhunskim vinima, uz naglasak na terroir i filozofiju proizvodnje koja graševinu čini sortom s identitetom.

Sudjelovanjem na Grand Gourmetu, Graševina Croatica dodatno je učvrstila svoje mjesto u središtu hrvatske eno-gastro scene, približila vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja novim publikama i profesionalcima te istaknula važnost zajedništva među proizvođačima i ugostiteljima. Ovakvi susreti potvrđuju da graševina, kao najvažnija hrvatska sorta, ima ključnu ulogu u razvoju nacionalne vinske kulture i predstavljanju Hrvatske kao vinske destinacije.
