U svečanoj dvorani kurije Adamovich – Cseh na imanju vinarije Vina Erdut u Erdutu, održan je okrugli stol pod nazivom ‘Pozicioniranje Hrvatske kao vinske destinacije’. Događaj je organiziran u suradnji Vina Erdut i Graševine Croatica, regionalnog udruženja vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Okrugli stol otvorila je Nikolina Jakopović, načelnica sektora za razvoj turističkih destinacija u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, naglašavajući u uvodnoj riječi važnost dijaloga svih dionika sektora u budućem razvoju Hrvatske kao vinske destinacije. Uzvanicima su se s pozdravnom riječi obratili i Mirela Kalazić ispred Osječko-baranjske županije, Dunja Vukmirović, članica Uprave Erdutskih vinograda te Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatica.
Središnja tema rasprave obuhvatila je nekoliko značajnih pitanja, među kojima su javna turistička infrastruktura, prostorno plansko uređenje te dostupnost financijskih potpora za pripremu i izgradnju turističkih sadržaja, a sudionici su se usredotočili i na svakodnevne izazove s kojima se susreću vinogradari i vinari, iznoseći konkretne probleme i prijedloge o mogućim rješenjima. U dvosatnoj raspravi sudjelovali su Darija Tödtling iz Hrvatske turističke zajednice, Nenad Nizić, predsjednik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia i vlasnik hotela Vestibul Palace u Splitu, Ivana Pavić Kurteš, izvršna direktorica za prodaju Vina Erdut te predstavnici vinogradarskih regija Središnje Hrvatske i Dalmacije, Suzana Operman, direktorica udruge Bregovita Hrvatskate te Damir Štimac, dopredsjednik udruge Vino Dalmacije i vlasnik vinarije Rizman iz Komarne.
Okrugli stol predstavlja značajan korak prema jačanju pozicije Hrvatske kao vinske destinacije, ali i snažan poziv na akciju svim dionicima u vinskom sektoru. Nadamo da će konkretni zaključci rasprave poslužiti kao osnova za sistematske promjene koje će odgovoriti na brojne izazove u vinogradarskom sektoru te osnažiti turističku infrastrukturu u Hrvatskoj. Poticanje suradnje između vinogradara, vinara, ugostitelja i institucija ključno je za jačanje međunarodne prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske destinacije, te za održiv razvoj vinskog turizma koji ujedno promiče lokalnu kulturu i tradiciju.
Nakon plenarnog dijela, uzvanici su uživali u obilasku vinarije uz degustaciju vina marke Vina Erdut kod Velike bačve. Osim toga, održana je vinska radionica posvećena sljubljivanju vina Erdutskog vinogorja s lokalnim delicijama, koja je omogućila jedinstveni užitak na vidikovcu s pogledom na Dunav.