Dobro došli u Slavoniju i hrvatsko Podunavlje – regiju vrhunskih vina!

Slavonija i hrvatsko Podunavlje ima tisućljetnu tradiciju proizvodnje vina. Najstarije tragove uživanja vina na području tadašnje južne Panonije, moguće je pratiti do starijeg željeznog doba, odnosno vrijeme između početka 8. i završetka 5. stoljeća prije Krista, a uzgoj vinove loza i proizvodnja vina počinje tijekom mlađeg željeznog doba (kraj 4. – kraj 1. stoljeća prije Krista).

U vrijeme kad su Rimljani osvojili ovo područje tu je već postojala tradicija vinogradarstva i proizvodnje vina, koju su oni dodatno unaprijedili. Proizvodnja vina trajala je i nakon propasti Zapadnorimskog carstva, tijekom cijelog srednjeg vijeka. Uzgajanje vinove loze dobilo je nov zamah dolaskom francuskih redovnika, cistercita, koje je naselio ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. Vino koje se proizvodilo bilo je, u srednjem vijeku, najpoznatije i najcjenjenije vino kontinentalnih dijelova Ugarsko-hrvatskog kraljevstva.

Modernizacija uzgoja vinove loze, uz primjenu vodećih znanstvenih i tehničkih dostignuća u proizvodnje vina te mnogobrojne promidžbene aktivnosti, tijekom 19. stoljeća pridonijeli su dodatnoj afirmaciji vina iz regije na europskim tržištima. Pri tome se upravo kroz obiteljske i poslovne veze plemstva istočna Hrvatska povezivala s naprednim vinarskim i vinogradarskim krajevima Europe (Odescalchi, Eltz, Turković, Schaumburg-Lippe, Pejačević, Adamović, Mihalović i dr.).

Danas je, regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje, dom za više od 350 vinarija i 5.800 hektara vinograda koji proizvode više od 30 milijuna litara vina godišnje te smo najveći proizvođači vina u Hrvatskoj.

Vina koja ovdje nastaju poput kraljevskog traminca jedna su od najboljih u svijetu, a prava kraljica regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje je graševina, posađena na 4.300 hektara.

21 lis 2025

DUNAV WINE FESTIVAL 2025.

Neočekivana fuzija sjajnih vina i egzotične kuhinje, paprene note u vinskim koktelima, najljepši zalazak sunca i večer o kojoj će se još dugo pričati – u velikom stilu, 10. listopada 2025., završeno je drugo izdanje Dunav Wine Festivala. Ljetnikovac plemićke obitelji Odescalchi na Ladanjskom imanju Principovac bio je najljepša kulisa za ovaj vinski spektakl pod zvijezdama. Na iznimnoj lokaciji u srcu srijemskih vinograda, ponudilo se ono što se na hrvatskoj sceni rijetko viđa – sljubljivanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja s jelima tajlandske kuhinje koja su za ovu prigodu pripremali kuhari zadarskog restorana At Bangkok.     Nova vinska iskustva „Ovakvim spojem s egzotičnom kuhinjom nadilazimo očekivanja i otvaramo prostor za nova vinska iskustva. Ova ne...

20 lis 2025

GRAŠEVINA MASTERCLASS 2025.

DAY 1 — Feričanci & Orahovica Prvi dan Graševina Masterclass Days započeo je u Feričancima, u ambijentu koji vrlo brzo podsjeti zašto su Slavonija i hrvatsko Podunavlje regija u kojoj vino nije industrija nego kultura. Posjet vinariji Enosophia poslužio je kao uvod u ritam dana prije glavnog orkestriranja znanja, terroira i čaša. U Kuriji Mihalović održana je Masterclass radionica „Crna vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja“ pod vodstvom Georga Schweitzera, a potom se događaj preselio na otvoreno: položaj Jezerac u Orahovici postao je kulisa radionice posvećene bijelim sortama — Sauvignonima i Traminicima Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koju je vodila enologinja i edukatorica Irena Lučić. Sklad vinograda, temperature i čaša podsjetio je koliko je terroir odmah čitljiv kad ga piješ ...

11 lis 2025

Jesenski novogradiški sajam 2025.

Drugi dan Jesenskog novogradiškog sajma pretvorio je središnji gradski trg u živu pozornicu tradicije, poljoprivrede, zanata i lokalnog identiteta. U ambijentu stotina posjetitelja koji su razgledavali i kupovali proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika, posebno se istaknula vinska komponenta programa: predstavljena je najzastupljenija hrvatska sorta – graševina. Graševina danas nije samo temelj vinogradarske površine Slavonije i hrvatskog Podunavlja, nego i najprepoznatljiviji enološki potpis regije. Upravo zato su posjetitelji sajma imali priliku kušati vina članova regionalne organizacije Graševina Croatica, kroz koja se jasno čita terroir i stilistika naših vinograda – od svježih, linearnijih graševina s izraženom kiselinom, preko ozbiljnijih odležanih interpreta...

  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

    Pratite nas na društvenim mrežama

    #GrasevinaCroatica
    #GrasevinaCroatica