Festival graševine u Kutjevu

6 lip 2023 / Vijesti
Festival graševine u Kutjevu

Prekrasan prostor kutjevačkog dvorca ponovno je bio domaćin Festivalu graševine, vinskoj manifestaciji posvećenoj najvažnijoj hrvatskoj vinskoj sorti, koja je održana u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Okosnicu bogatog programa činile vinske radionice i središnji salon vina, u organizaciji Udruge kutjevački vinari i Graševine Croatice, na kojima su vinari regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavili svoja najbolja vina.

Tri vinske radionice tematski vezane uz vina graševine posjetiteljima su približile kvalitetu i potencijal ključne hrvatske vinske sorte. Radionicu ‘Kako je nastalo Mačovo brdo?’, svojevrstan je hommage nedavno preminulo Branku Mihalju, cijenjenom kutjevačkom vinaru i jednom od najboljih proizvođača graševine, vodio je sommelier Mario Meštrović.

Sommelier Darko Lugarić vodio je radionicu posvećenu nagrađivanim vinima dosadašnjih ocjenjivanja graševine u okviru Festivala graševine, a profesor Josip Mesić je uz kušanje znanstveno usporedio vina graševine različitih vinogorja regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje.

Uz zvuke saksofona, salon vina je nudio za kušanje vina graševine ocijenjenih velikim zlatom i šampiona ranijih godina Festivala graševine kao i premijerna izdanja novih graševina na tržištu.

Uz to posjetitelji su mogli uživati u gala večerama u vinariji Galić, na kojima su kuhali renomirani kulinarski chefovi Nikola Raić i Melkior Bašić, uz sljubljivanje slijedova jela s vinima kutjevačkog vinogorja kao i vinskom maratonu, vinskoj alci, eno-gastro sajmu i drugim događanjima na središnjem kutjevačkom Trgu graševine.