SARMA

23 pro 2022 / Mesna jela
SARMA

Sarma je omiljeno zimsko jelo koje postoji u puno varijanti, ali najčešće je napravljeno od miješanog mljevenog mesa i riže umotanih u list kiselog kupusa ili vinove loze. U Hercegovini je popularan hercegovački japrak, vrsta sarme koja se mota u mlade listove raštike, a u Cetinskoj krajini se sinjski arambašići rade s posebnom kombinacijom začina, kao što su klinčić, korica limuna i muškatni oraščić. Sarma je u naše prostore došla vladavine Osmanlija, a riječ sarma potječe od turskog glagola “sarmak“, što znači smotati, umotati. Svojim jedinstvenim okusom koji spaja kiselo, slano i ljuto toliko se udomaćilo da smo ga, s vremenom, prihvatili kao svoje. Graševina kasnih berbi botritisnih nota i rajnski rizling kao polusuho vino najbolji su izbor uz sarmu. Fine kiseline su komplementarne kiselom kupusu te se izvrsno nadopunjuju s masnoćom svinjetine, a ostatak neprevrela grožđanog sladora lijepo zaokružuje pikantnost sarme.

Pretraga